2011. augusztus 31., szerda

...sziszifuszi....

"...én harcoltam már eleget
de látod, abbahagyni nem lehet

ha kiütnek, ha én nyerek
már indul is az új menet
s így átverekszünk éveket
csak egyszerre lehetünk vesztesek
s győztesek..."

Dusán, 1980 
A felnőtté vált dal meghallgatható itt, szordínós trombitával, perkákkal, Presser finom hangpermeteivel, Karácsony csodálatos gitárszólójával, Somló fuvolamotívumaival, Solti észveszejtően ketyegő belső órájával élőben, teljesen másképpen, mint anno a lemezen... 
A lemezen, amivel a magyar "popzene" (de utálom ezt a szót) végérvényesen művészetté vált, és a szakmában máig a legfontosabbnak tartott album. A cenzúra akkori hozzáállásáról itt bővebben. Sokan vontak párhuzamot akkoriban a Pink Floyd nem sokkal korábban megjelent Fal-lemezével, bár a belső borítón, a téglafalra rajzol cetlin mindössze ennyi áll: "Ez a fal csak fal". Azt egyébként én sem értem, hogy az Erőgép hogy jelenhetett meg rajta. Még mai szemmel olvasva is nagyon elegánsan ad pofont a mindenkori ostoba hatalomnak. 
Dusánról még néhány szó: aki próbált már dalszöveget írni, az tudja, hogy jót összehozni sokkal de sokkal nehezebb, mint verset vagy prózát. Ezer dologban van megkötve az ember keze, ráadásul nehéz kibújni a megszokott panelek  "trendinek", hangzatosnak tűnő, (de sokszor szánalmasan gyenge megoldást eredményező) csábításának bűvköréből. Dusán az egyetlen Magyarországon (Bereményit azért nem sorolom ide, mert az ő munkáit inkább a Cseh Tamás által megzenésített verseknek tartom), aki ezzel a feladattal felnőtt módon képes volt - már a hetvenes évek végén - megbirkózni, egyik csúcsteljesítménye például a Mozi... Életműve tökéletes korrajz (lásd pl. Zorán szövegeit). Persze ezeket nem szabad versként olvasni és értelmezni, mert másról szól és másképpen (itt olvasáskor szerintem fontos, hogy halljuk belül a zenét is, mert a szövegeknek sokszor öntörvényű a ritmusa-lüktetése, a dallam ismerete nélkül többnyire értékelhetetlen élményt ad), más eszköztárat használva, amit sokkal szélesebb réteg tud élvezni és megérteni, mint mondjuk egy nehezebb verset.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése