2011. szeptember 19., hétfő

Busz, forgatás, videó...

A fotók szerzői jogvédelem alatt állnak. Minden jog fenntartva!

Végre sikerült elkezdenem a gyönyörű S91-es busz kisfilmjének felvételét. A forgatást először augusztusra terveztem a Várba(n), de első nap rá kellett jönnöm, hogy a menetrendszerű próbajáratként közlekedő járművel ezt a feladatot nem lehet megoldani. Óránként ment egy kört, tehát egy rövid felvétel után ennyit kellett (volna) várni, ráadásul közben a fényviszonyok is változtak. Az eredeti elképzelésben sztori is volt, szereplőkkel, a buszon történő jelenetekhez engedélyt kellett volna kérni a BKV-tól, szóval erről a változatról letettem... Hja, ezek a gerilla-filmesek... :)  Akartam viszont legalább egy snittet csinálni a Sikló hídjáról teleobjektívvel, ahogy a kis kecses járgány áttolja magát a Lánchídon, de mint kiderült, pont szombatonként nem 16-os, hanem 16/a felségjelű volt a gépezet, így visszafordult még a Vár területén. Így hiába vártunk rá több, mint egy órát. (Akkor még nem volt meg a saját, HD-videót tudó gépem, ezért köszönet Papp Zolinak a kölcsön Canon EOS 7D típusú gépéért - amit végül csak próbafelvételekre használtunk, viszont jó volt összevetni a képét az én Nikon D5100-asommal.)


A buszt egyébként az unokatestvérem, Adamis Gábor és maroknyi csapata tervezte és rakta össze egy zsebkendőnyi garázsban, Angyalföldön, mindössze fél év alatt. (Csak a fődarabok összerakása történt nagyobb üzemben, például  az alváz asszem a Rábában.) Természetesen a sorozatgyártás nem a kis garázsban történik majd... Ez a hatalmas munka egyébként azért nem volt számukra lehetetlen feladat, mert az összeszokott csapat évtizedekig a volt Ikarus gyárban, Mátyásföldön dolgozott. Gábor még a vészterhes időkben is visszament oda egy rövid időre műszaki igazgatónak, de aztán maradt saját vállalkozásánál, amit majd húsz éve csinál - ő a Webasto nevű, autóklímákat forgalmazó német cég magyarországi leányvállalatának igazgatója. Az S91-ből az első elkészült darab már két éve Gyömrőn teljesít szolgálatot menetrendszerű járatként, és Norvégiában is vásároltak a napokban a kis városi cirkálóból. A Várban egyébként nagyon meg voltak vele elégedve mind az utasok, mind a sofőrök, remélem előbb-utóbb ott is ilyen buszok járnak majd...

Úgyhogy mára megkaptam egy napra - a sofőr a készséges Mischinger András közlekedésmérnök volt - a gyönyörű járművet, és kimentünk a városba forgatni. A Hősök terén kicsit szigorúak voltak a rendőrök, de megengedték, hogy három percre megálljunk a tilos helyen, amíg a fotók készültek. Így nem nagyon volt idő állítgatni, nézőpontokat keresni - nyomtam, mint süket a csengőt. A videós részek pedig szintén a Hősök terén, a Széchenyi-fürdő előtt és a Városligeti fasorban készültek, a telephelyen pedig a felmatricázott erőgép oldaláról és belsejéről a részletek és közelik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése