2012. március 17., szombat

Rolling shutter effektus - anno

Mostanában sok szó esik a rolling shutter effektusról, mint a CMOS-érzékelővel felszerelt fényképezőgépek/kamerák egyik fogyatékosságáról. Való igaz, hogy a kiolvasás lassúsága bosszantóan "megdönti" a függőleges vonalakat (kerítés, házfal, torony) a videófelvételen, ha vízszintes irányban gyorsan mozgatjuk a gépet (az újabb és újabb gépeknél a kiolvasási sebesség fokozatos növekedésével egyre kevésbé zavaró ez a probléma). Talán kevesebben tudják, hogy a redőnyzárak korában fotókon is meg lehetett tapasztalni hasonló jelenséget. A redőny fentről lefelé elmozduló vízszintes rése - gyorsan elmozduló kameránál - mindig egy kicsit arrébb helyezte a kép egyes pontjait... központi zár esetén ilyen probléma nem volt.


Talán a leghíresebb - és valószínűleg egyik legkorábbi  - ilyen fotográfia Jacques Henri Lartigue idén százéves alkotása. A jobbra rántott fényképezőgép az autó kerekeit jobbra, a háttérben látható embereket pedig balra döntötte meg...

Kép forrása: http://www.tinguely.ch/en/presse/pressematerial/2011/Fetisch-Auto-Pressebilder.html 

ui.: ... de nem mindegy, hogy fentről le, vagy lentről fel, kérem.... mondaná Besenyő Pista Bácsi. És bizony igaza van, a régi redőnyzár lentről felfelé mozgott, az alábbi, azóta talált animáció szerint: 

forrás: http://www.largeformatphotography.info/forum/showthread.php?31903-Jacques-Henri-Lartigue-and-his-camera

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése