2012. április 6., péntek

Üsd, vágd...

Április  hatodikán minden évben lejátsszák ezt a meccset Isaszegen. Békésebb, mint egy Fradi-Újpest, de nem volt mindig így... az igazi csata 1849-ben szintén nagypéntekre esett. Így ír a hajdani eseményről az isaszegihuszar.hu:
"Április 6-a nagypéntek, a magyar szabadságharc aranybetűkkel írt napja. A tápióbicskei győzelem után (ápr. 4-én) Windischgrätz az osztrák haderők főparancsnoka, hadtesteit egyesítve Jellasics, majd Schlick vezetésével megszállta az isaszegi dombokat. Itt akarják a magyar sereg Pest felé való előretörését kivédeni. A kiadott parancs szerint az első hadtestnek Klapka György vezetésével Sápon keresztül, a III. hadtestnek Kókánál Damjanich János vezetésével és egy-egy lengyel légióval a szentkirályi erdőn keresztül Isaszegig kellett előrenyomulnia..."

A többi elolvasható itt
Azért ezek a mai események sem teljesen veszélytelenek, látható a képsorozatban, ahogy az egyik lovast ledobta a paripája, és a lába beleakadt a kengyelbe. Szerencsére nem történt baj. A fotók 2010. április 6-án készültek.


Hírportáljaink képhuszárjainak mondom (i, o, egyéb pesti és vidéki hírcsárdák), hogy nem szeretném sehol sem meglátni ezeket a fotókat az előzetes beleegyezésem nélkül.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése