2013. május 14., kedd

Elveszik a gondolatainkat

Korunk DDT-je és ólmozott benzinje a csupán két évtizedes múltra (de inkább csak a felére) visszatekintő internetes kommunikáció de főleg a személyre szabottan célzott, nagyon nehezen kivédhető folyamatos híráradat.
Eddig a testben halmozódtak fel különféle mérgek, amikről feltalálásuk pillanatában még nem tudták (vagy nem akarták tudni, lásd ólmozott benzin) a használat káros következményeit, most az emberi tudatra és pszichére helyeződik át ez az alattomos folyamat. 
Már régóta sejtem (és részben tapasztalom is), hogy a hagyományos gondolkodást hosszú távon durván átprogramozza a tartós internethasználat, most már egyre több helyről hallom ugyanezt. A"multitask" üzemmódban való gondolkodás egy idő után szinte képtelenné teszi az embert arra, hogy tartósan egy dologra figyeljen és abban elmélyüljön, az átlagos odafigyelési idő néhány másodperctől pár percig terjed. 
És mi a megoldás, ha valaki meg akar ettől szabadulni? Nem egyszerű. Minimum egy hónap teljes net- (és lehetőleg telefon) mentesség (de az is nagy előrelépés, ha egyáltalán nem olvasunk hírportálokat és nem kattintgatunk rá mindenre, amit felkínál a net - a tévéről azért nem is ejtek szót, mert az alapvető, hogy száműzött. Főleg a kereskedelmi adók), természet, belső lassítás (ámde fokozott fizikai aktivitással párosítva), koncentrációs gyakorlatok. Szóval csupa olyasmi, ami ma nehezen elérhető egy átlagember számára.

Régen, például a diktatúrákban az egyetlen menedék volt az ember gondolatainak tárháza. Most ezt az egyet is komoly támadások érik. Érdemes ezzel számolni, és vigyázni rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése