2013. június 14., péntek

Barlanglakások, Egerszalók

 "A Sáfrány utca összefüggö barlangházai a helyi önkormányzat tulajdonában vannak, helyi védelem alatt állnak. A barlanglakásokban kialakított skanzen a helytörténet építészeti emlékeként kínálja izgalmas közösségi színtereit a kulturális, szellemi gyökerek, folklór hagyományok számbavételével. A barlanglakás-komplexum népi bemutató helyiségeknek, kézmüves mühelyeknek, népi kézmüvességet oktató termeknek, borbemutató teremnek, kis szabadtéri színpadnak és egy tájháznak biztosít teret.
A Tarna völgyétől  Miskolcig terjedő Bükkalja vidékének felső rétegét képezö tufakö könnyen vágható, jól faragható.  Természetes állapotában jó vízzáró. A Bükkalján ma 18 barlanglakásos település ismert. A 19. sz. közepén 33 barlanglakás volt található Egerszalókon. Némelyiket még a 60-as években is lakták, vannak amiket ma is használnak pl. nyári konyhának.

„Aminek az udvaron kellene fedél, annak a partba vágtak üreget” mondta Andrásfalvy Bertalan.  Befaragták a fáskamrát, a szerszámost, a lakhelyet, a jószágok ólait. Praktikusságot követve; közelebb a sütést-fözést szolgáló likat, mellette kisebb helyiséget, a többet érő állatok helyét, majd a legtávolabb, a kellemetlen szagot árasztó disznók és nagyobb állatok helységeit alakították ki . Gazdasági céllal is hoztak létre ilyen hajlékokat, pl. Egerszalókon az egykori uradalmi ököristálló, vagy juhhodály.  Szalókon több helyen az anyakőből faragott oszlopok is találhatók, amelyek elkészítése már komoly szakértelmet igényelt.  Berendezésük nem különbözött a vidéki rendes házakétól."

(részlet  Mednyánszky Miklós Magyarországi Barlanglakások címü könyvéből)




















szöveg forrása: egerszalok.hu
képek: saját

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése