2013. október 18., péntek

közösségi

Mindig nevetek magamban, amikor megjelenik a sajtóban a "közösségi közlekedés" szóösszetétel. Ilyen egyszerűen nem létezik. Illetve nem azt jelenti, amire használják. Ha az osztály elmegy kirándulni busszal, na arra talán lehet ezt mondani.
A közösség tagjai ugyanis (néhány kivételtől eltekintve) általában ismerik egymást, vagy valamilyen viszonyban állnak egymással. Más esetekben a tagok száma nagyjából meghatározható, és általában - az "egészhez" viszonyítva - nem is túl magas. (Egy falu lakóit még lehet közösségnek nevezni, New York teljes lakosságát már nem, csak mondjuk egy ott élő embercsoportot.) 
Ez egyáltalán nem jellemző a budapesti autóbuszokon, villamosokon utazókra.
Ott bizony, kár szépíteni, tömegközlekedés folyik. Arctalanul, ismeretlenül.
A közösségi közlekedés kifejezést a békávé 2007 körül pozícióba került kommunikációs gárdája találta ki, akik általában mindenkinél mindent jobban tudtak, legalábbis úgy gondolták. De aztán elsöpörte őket a politika szele.
Kár. Mert lehet, hogy már olyan fejlett rendszereket vezettek volna be azóta, hogy például másodfokú egyenlet fejben megoldása után ingyen lehetne belépni a metró területére vagy ha elmondunk egy Andersen-történetet a mesevillamoson, akkor bónusz-utazást nyerünk a villamospótlón a Domus-Vörösvári viszonylaton.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése