"...Fő táplálékom a paradicsom, a paprika,
a hagyma olajban, és a kenyér. Aztán a rántott leves. Ó, ha költő
lennék, legszebb versemet a rántott leveshez írnám. Olajban enyhén
pörkölt fehér liszt, köménymag, forrásvíz és só. Ha kenyeret aprítok
bele és utána két almát eszem, egészséges vagyok. De ódát írnék
a tejbenrizshez is. Almakompóttal és mandulával. Teám kakukkfűből
és mentából készül. Olajban pirított kenyeret kell hozzá enni fokhagymával.
De a mézes-vajas kenyér se rossz. Télen sokkal nehezebb. Babot,
húst, répát, krumplit kell enni. De a gyümölcsórán mindig van alma.
Jó lenne egyszer a világ minden népében élő almamítoszt összegyűjteni,
a paradicsomi almától Páris almájáig és a Csipkerózsika almájáig. Egyszer
valaki álmomban az élet vizét megkóstoltatta velem. Világos piros,
híg, pezsgő, savanykás, egészen enyhén sós íz volt. Olyan, mintha egy
pohár tengervízbe egy alma levét öntötték volna.
Azt hiszem, az egészség fogalmát előbb-utóbb tisztázni kell, nem
az orvosoknak, hanem a költőknek és a gondolkozóknak. Az orvostudományra
ebben a kérdésben nem számíthatunk. Amit a klinikákon egészségnek
tartanak, annak fertőtlenítőszaga van. Mi lenne, ha egy szép nőt
megcsókolnál és szájából szublimát párologna? Az egészség nem steril.
Az egészségnek gyümölcsillata van, olyan, mint a muskotályszőlő,
a fekete hamburgi, a muscat otonel. Leginkább az alma, akár a kanadai
ranette, a belle-fleur, a kálvil vagy a jonatán.
Az életszentség tudománya az ételek hierarchiájának végleges kiépítésével
kezdődik. Mózesre és Hermes Trismegistosra és Manura és Orpheusra
lenne szükségünk hogy ezt a hierarchiát törvénybe foglaljuk. Henochról
mondják, hogy az emberiséget új ételekkel ismertette meg. Amíg
étrendünk rossz, arra, hogy életünk rendeződjék, nem számíthatunk.
S amíg személyes éltünk rendetlen, nem számíthatunk arra, hogy
világunk nagy bajai eltűnjenek. A tilalmak hiábavalók. Az elvek
még hiábavalóbbak. Nem lehet pacalt enni és ugyanakkor tisztán
élni...."
116 éve született Hamvas Béla.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése