2012. június 3., vasárnap

Kísért a múlt

Budapest harmadik zsidónegyede, a Szt. István körút, Váci út, Dráva utca és a Duna által határolt Újlipótváros még mindig őrzi az elmúlt rendszer nyomait. Nem kellett sokat bringáznom, hogy a régi utcanévtáblákat lefotózzam, sok helyen kint vannak még, egyedül az egy generációval öregebb Sziget utcai tábláért kellett többet tekernem, Csáky utcás (Hegedűs Gyula utca) táblát pedig egyszerűen nem találtam. A kommunisták hatékonyabban törölték el a régi neveket, mint jelenleg hatalmon lévő "utódjaik". (Bár, ha így haladunk, lehet hogy hamarosan a Raoul Wallenberg utcát átnevezik Szálasi közre vagy ilyesmi... Szálasi évekig a Hollán Ernő utca 10-ben lakott.)
Anyai (nevelő) nagyapám zöldség-gyümölcs kiskereskedő volt, és bár nem volt zsidó, jó üzleti érzékkel rendelkezett. Egyik boltja a Hegedűs-Csanády sarkán volt (mai napig élelmiszerbolt), tudta, kiknek kell árulni az almát meg a barackot.
A Thurzó utcát először Muk Sándor utcának nevezték át (kb. 1 osztályos általános iskolás lehettem akkor, a belinkelt írás igazolja az emlékeimet), majd rövid idő után kapta a Muk Lajos nevet. 
A városrész egyébként - szintúgy, mint a szomszédos, a körút túloldalán már az V. kerülethez tartozó Lipótváros - Mária Terézia fiáról, a 220 éve halott II. Lipótról kapta a nevét.


Hollán Ernő utca

Thurzó utca

Radnóti Miklós utca

Pannónia utca

Tátra utca

1 megjegyzés:

  1. utcatáblákon keresztül megismerhető a múlt,bár oly keveset tudunk az igazságról

    VálaszTörlés