2015. február 22., vasárnap

Isten kaleidoszkópja

Marcus Du Sautoy biztos legalább három zseniális matematikust és négy korszakalkotó felfedezést, valamint néhány prímszámot is felsorolna valamelyik filmjében, ha stábjával a budapesti Bazilikában forgatna. A belső kupola valóban lélegzetelállító látvány (megfotózni se túl könnyű, két darabból raktam össze, mert nem fért be még a 18-as nagylátószögű objektív látóterébe se). De egyébként ez nem az, amit kívülről megcsodálhatunk. Kettő van ugyanis. A csoportkép főalakjától (arcát a pont fölötte lévő kupola fénye világítja meg), az előre mutató idegenvezetőtől tudom mindezt, aki az Idegenvezetők Világnapján mutatta be az épületet a nagyszámú egybegyűlt érdeklődőnek.

Szent József és Mária szobrát az a Pátzay Pál készítette 1947-50 között, aki a Felvonulási téri Lenin-szobrot és a felavatása előtt ledöntött Szent István parki Raoul Wallenberg emlékművet is megalkotta. (Utóbbi jelenleg Debrecenben látható a gyógyszergyár előtt.)
De visszatérve a Bazilikába: van valami megmagyarázhatatlan harmónia ezekben az arcokban, nem is tudtam eldönteni, melyik oldalról kifejezőbbek. 







A Bazilika kilátója Pest legmagasabbika. A kilátás és a tömeg is fantasztikus. A függőleges utca-panorámánál a pillanat tört része alatt kellett eldönteni, hogy a Széchenyi-hegyi adótorony teteje, vagy a két Segway-turista maradjon a képen, az utóbbi mellett döntöttem. A vízjelért bocs, sajnos muszáj...
A hétvégén egyébként öt helyszínen voltam az Idegenvezetők Világnapja keretében, három óbudai múzeumban, egy koncerttel egybekötött színielőadáson a Vakok Intézetében, és itt. Szóval sűrű volt a program, a többiről majd később...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése