2015. február 27., péntek

Táblás ház Óbudán

Sokszor elcsodálkozom azokon, akik minden évben felkerekedve a világ valamelyik távoli, egzotikus helyére kalandoznak, és amikor az ember beszélgetésbe elegyedik velük, kiderül, hogy még a szomszéd utcában lévő dolgokat sem ismerik. Van olyan ismerősöm, aki a családjával évtizednyi ideje minden évben a távol-keleten nyaral, de azt sem tudta megmondani, hogy Szilvásvárad vagy Pannonhalma merre is van... De ugyanilyen vicces a japán (vagy más nemzetiségű) turisták tömege, akik Budapestre jönnek és egy látványos helyszínre érve elkezdenek ész nélkül kattogtatni, és a háromdimenziós élmény helyett szinte csak a képernyőn nézik meg a dolgokat.
Ez most onnan jutott eszembe, hogy a múlt hétvégén három óbudai múzeumot is bejártam az Idegenvezetői Világnap programsorozat keretében, és több, láthatólag a környéken lakó embert is megkérdeztem a Lajos utcában, hogy merre van a Goldberger Textilipari Gyűjtemény. Senki nem tudta megmondani. Majd kiderült, hogy körülbelül húsz méterrel volt csak arrébb. A másik múzeum az Árpád-híd irányában kicsit továbbmenve, a nagy házak árnyékában bújik meg, az Óbudai Társaskörrel szemben. 


 
Ez Krúdy Gyula egykori lakhelye volt, most Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Nagyon klassz kiállítások kaptak helyet benne, a táblagyűjtemény csak egy a sok közül. Ahogy elnéztem, a honlapjuk és látogatókkal való kapcsolattartásuk is jó kezekben van, folyamatosan kínálnak érdekes programokat, rendezvényeket.


A kávédarálók mellől hiányoltam a tojás-átvilágító dobozt



A hatvanas-hetvenes évek terme

A zöld zacskós biztos nem német exportra ment :)




A nyolcvanas évek elején nagyon nyomott áron kínálták a Salamander-cipőket Kelet-Berlinben


















Három igaz szó: Csepel edény jó

A hatvanas években még használatban voltak ezek a zsírosbödönök


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése