2015. április 22., szerda

Budapest-kesztyű lakói

Ma majdnem mindenki boldognak tűnt a városban. Az idős újságolvasó néniről és a fotózkodó lányokról a Kesztyű című mese jutott eszembe, ahol az állatok vérmérsékletüknek megfelelően élik az életüket az elhagyott téli holmi ujjaiban. Valahol ez a Föld napja is ilyen volt. Egy nagy nyüzsgés, tele élettel, vibrálással, részemről meg sok vészfékezéssel, ahogy elém ugráltak az emberek. De nem bántam.A Bajcsyn valami hangos tüntető csapat vonult, transzparenseket lóbálva, eszméletlen nagy rendőri kísérettel. Egy keresztbejövő terepjáró hosszan, kitartóan dudált. Amikor átment előttem, láttam, hogy a harmincas, kultúrembernek öltözött sofőrje tiszta erőből, tenyérrel csapkodja a kormányt, és feldúlt, vörösödő arccal káromkodik. Mintha az autó teteje is kidudorodott volna egy kicsit, úgy felmehetett a vérnyomása. Rossz lehet a Föld napján egy autóban agyvérzésben meghalni ilyen fiatalon, gondoltam, na ő volt az egyik, aki látszólag nem örült ennek a napnak.


A fekvőbringával kanyarodó biciklis fülében megcsillant egy pillanatra a fülbevaló, mint valami kincs a negyven rabló barlangjában, de már tekert is tovább mindenki. A Jászairól észrevettem a második látszólag nem boldog alakot. 


A Margitsziget csúcsán lehajtott fejjel állt, gondolatait egy nagy vizimadár repítette a hídpillér alagútja felé, mint valami végső üzenetet. A túlvilág vár, a sorompó áll, atyavilág, még a végén belesétál nekem a folyóba. De nem volt ilyen durva a szitu, a fotó kedvéért azért kellett egy kis színezést eszközölnöm az egyébként valós történeten. 


Hazafelé a víztoronynál már nyoma se volt néninek, lányoknak, hajdúpéteres szennylapnak. Margit sírján mécses égett, mellette a kapunál csókolózó fiatalok. Így van ez rendjén. A Föld napja mindenkié.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése